· 

Vairagyam • Non-Attachment

 

दृष्टानुश्रविकविषयवितृष्णस्य वशीकारसंज्णा वैराग्यम्

dr̥ṣṭa-anuśravika-viṣaya-vitr̥ṣṇasya vaśīkāra-saṁjṇā vairāgyam

YOGA SUTRAS BY PATANJALI 1.15

Vaśīkāra is de perfectie, het meesterschap van vairāgyam.

Vairāgyam betekent onthechting, wanneer je niet langer hecht (het niet meer nodig hebt, er niet meer naar verlangt) aan alles wat je via de zintuigen ontvangt, dan heet dat vaśīkāra

We hechten aan veel; aan spullen, aan status, aan herinneringen en emoties, aan leeftijd, aan mensen, erkenning, aan onze eer, onze religie, onze overtuigingen, aan sneller-rijker-beter-spiritueler dan anderen, aan onze waarheid en vooral aan onze gedachten over van alles en nog wat.

 

Ook z.g ervaren en getrainde yogi's kunnen de verleiding dikwijls niet weerstaan en zoeken toch steeds weer erkenning of bevestiging en kunnen de controle niet loslaten.

 

Het is ook ontzettend lastig al heb ik inmiddels wel ervaren dat als er (tijdelijk) geen hechting is, ik me vrij en gelukkig voel en niets anders wens.

 

MEDITATIE & DE NATUUR 

De mooiste manieren om het te oefenen zijn ZIJN in meditatie en ZIJN in de natuur.

Dus wees er dan ook op dat moment en ga niet de planning voor volgende week alvast doornemen, selfies maken of door-emmeren over dat voorval van vorige week. Ga niets veranderen, aanpassen, controleren, mooier maken dan het is, wegduwen wat minder leuk is ... LOS, onthechting.

 

Zelfs in meditatie kunnen we niet loslaten/onthechten en proberen we onze voorkeuren en wensen erin te verwerken met alle denkbare excuses: het is hier te koud, het is te warm, als ik nou eerst de emails lees en dan mediteer, er is teveel lawaai buiten, de meditatie-begeleider praat te hard, te zacht, teveel, te weinig, hij gebruikt woorden die vervelende associaties opwekken, ze behandelt ons als beginners, degene naast me ademt te overdreven, ik kan dit niet, ik leer dit nooit, wat heeft dit eigenlijk voor zin ...

 

Onwetende mensen handelen vanuit eigen belang Arjuna,

terwijl wijze (wetende) mensen vanuit onthechting het welzijn van de hele wereld wensen.

BHAGAVAD GITA 3.25

 

 

Een peutertje dat in paniek op de vlucht slaat voor zijn eigen schaduw zal, nadat het eenmaal het concept schaduw begrijpt, nooit meer bang zijn voor dat grijze silhouet naast hem.

 

DE SLANG & HET TOUW

Vaak wordt in de yogafilosofie de anekdote van de slang en het touw aangehaald, waarbij een man in paniek is omdat hij een slang op de weg denkt te zien, maar bij nader inzien blijkt het een touw te zijn.

 

Het wordt vaak als metafoor verteld om aan te geven dat we bepaalde zaken als absolute waarheid nemen die, naarmate we meer wijsheid tot ons nemen ons (in)zien zal veranderen. 

 

Maar ja, wat is wijsheid.

Wijsheid is niet hetzelfde als intellectuele kennis. Ik had jaren geleden, toen ik een aantal maanden in Ecuador verbleef, een lang gesprek met een Indianenvrouw uit de Andes. Haar moedertaal was Quechua, haar Spaans redelijk, maar Engels sprak ze niet, dus het was soms even zoeken en vragen. Deze vrouw was analfabeet, had nauwelijks scholing gehad maar ze gaf me in slechts één gesprek ongelooflijk veel inzichten en (levens) wijsheid, heel veel meer dan menig universitair geschoold persoon zal kunnen.

 

Als je, zoals de meeste van ons, de erkenning van deze wijsheid niet van jongs af aan hebt meekregen, dan heb je oefening nodig om bij wijsheid te komen. 

Wijsheid is dat diepe innerlijke weten. Het is geen overtuiging, ook geen geloof, het is niet iets wat je hebt moeten leren of waar je je best voor moet doen en je kunt er niet beter in worden ... wijsheid IS er, altijd en overal.

 

BINDU

Bindu betekent stip, punt of druppel in het Sanskrit.

Ik hoop dat mijn Bindu-berichtjes, deze druppeltjes je inspiratie, troost en liefde mogen brengen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0