Pelgrimage 8 - Klooster
“The privilege of a lifetime is to become who you truly are”. ~ Carl Jung
Mijn laatste dag hier in het klooster.
Het is fijn om alleen en in stilte te zijn omgeven door mensen die de inwaartse beweging net zo waarderen als ik.
Voor het eerst in mijn leven heb ik een hosti ontvangen, want zo vond de priester, iedereen die bidt is het waardig.
Niet dat ik ernaar op zoek ben, maar wie weet tref ik ooit een gemeenschap van gelijkgestemden die echt bij mij past en waar ik zou willen leven.
De vraag die altijd gesteld wordt als het over het kloosterleven gaat is of een mens wel zonder sex kan.
Ik heb die vraag hier in het klooster uiteraard niet gesteld. Ik ben er niet eens benieuwd naar en er zijn van die vragen die je niet stelt.
Mij is vaak gevraagd waarom ik geen kinderen heb, ook zo’n vraag. Alsof je ter verantwoording wordt geroepen: Leg dat maar eens uit.
In de Yoga Sutra’s benoemt Patanjali het woord Brahmacharya.
Het wordt meestal vertaald als onthouding en ook als celibatair leven. Brahma betekent het hoogste en charya de houding, het gedrag.
Brahmacharya kunnen we dus begrijpen als een leven leiden dat zodanig gedisciplineerd is dat spirituele vooruitgang en uiteindelijk verlichting (zelfrealisatie) mogelijk is. (Tekst uit mijn luisterboek Yamas & Niyamas)
Het spirituele pad bewandelen wordt vaak vergeleken met topsport.
Van topsporters weten we dat ze alles opzijzetten om hun doel te bereiken; ze trainen dagelijks, eten uitgekiend, slapen voldoende en richten al hun aandacht op dat wat ze willen bereiken.
Datzelfde geldt voor een yogi, en daarmee bedoel ik uiteraard niet iemand die zich hoofdzakelijk met de fysieke beoefening bezighoudt.
Voor Patanjali, die de sutras schreef voor strikte beoefenaars die zich ontdaan hadden van wereldse zaken, was de kwestie helder: geen seks, ook niet in je eentje en zelfs geen prikkels, gedachten of uitdagingen op dit gebied.
‘Energy flows where the mind goes’ wordt vaak gezegd. Het betekent dat we een keuze moeten maken waaraan we aandacht en energie geven.
Brahmacharya gaat dus vooral over energiehuishouding.
Abrahmacharya (de letter -a- voor het woord geeft aan dat het tegenovergestelde het geval is) betekent dat we onze energie verspillen aan zaken die ons van ons doel afhouden.
Iedereen die weleens verliefd is geweest weet hoe krachtig die energie aan je trekt. Vooral in het bekkengebied (de onderste twee chakra’s) is de energie behoorlijk krachtig met enorme potentie. Het maakt dat we het meest wonderschone kunnen creëren zoals kunst en nieuw leven.
Maar de keerzijde is dat deze kracht ook ingezet kan worden voor oorlogen, misbruik en ellende.
Ik heb weleens gelezen dat ook monniken uit de vroeg-Christelijke traditie hiervan op de hoogte waren.
Ook zouden zij weet hebben gehad van de slangenkracht die onderin onze wervelkolom ligt te slapen totdat ze wakker wordt en zich een weg omhoog baant door de energiecentra naar het topje van onze schedel, Sahasrara chakra.
In het najaar hoop ik een online cursus te maken waarin ik dieper inga op kundalini en de chakra’s in combinatie met yoga.