Het woord guru kreeg in het Westen vooral in de jaren ‘60 van de vorige eeuw bekendheid. Het begrip werd populair door mensen als Richard Alpert alias Ram Dass, de Beatles en anderen die naar India en Tibet trokken om zich daar te verdiepen in wijsheid en om antwoorden te vinden op de existentiële levensvragen.
Toch wordt het begrip guru (anderen schrijven goeroe) in India al in de eeuwenoude Veda-geschriften genoemd.
Het Sanskrit woord guru komt van ‘ghri’ wat zoveel betekent als ‘het verlichten van de geest’.
‘Gu’ verwijst naar duisternis en ‘ru’ naar licht. De duisternis staat symbool voor onze onwetendheid en de guru kan ons helpen om ons innerlijke licht te zien. Als we zien wat we werkelijk zijn dan ontwaken we.
Tegenwoordig heet menige les of workshop een masterclass, maar guru zou je als grootmeester kunnen vertalen. Iemand dus met heel veel diepgang en kennis en in het Verre Oosten betreft het de spirituele leraar.
Ook de dansleraar of degene die jou leert om te zingen of een muziekinstrument te bespelen wordt vaak guru genoemd.
Deze kunsten worden immers in de overgave aan de grote geest beoefend. In het traditionele India waren namelijk het dagelijks leven en spiritualiteit niet twee gescheiden zaken.
Uitzonderingen daargelaten, is een guru traditioneel gezien niet een selfmade man or woman. Geboren in een bepaalde traditie en lijnopvolging krijgt een kind de wijsheid uit de oude geschriften, het beoefenen van meditatie, de kennis van yoga, de betekenis en uitvoering van rituelen en ceremonieën, de rijkdom van ayurveda, het chanten van mantras, het gebruik van mudra’s en nog zoveel meer met de paplepel ingegoten.
Vrijwel iedere guru heeft dus een eigen guru waar bijna altijd naar gerefereerd zal worden en aan wie enorm veel dankbaarheid getoond wordt.
Een satguru is een leraar die gerealiseerd zou zijn, dus verlicht, ontwaakt, net als de Boeddha.
“Als je het pad bewandelt vraag dan niet de weg aan iemand die zijn huis nooit verlaten heeft” ~ Rumi
Toch gaat het in de guru-leerling-relatie niet om het aanbidden van de leraar, maar om de reis die jij naar binnen maakt. De guru buiten jou helpt je om de innerlijke guru te vinden.
Daarmee wordt het dus een bijzondere en unieke relatie. Geen one-size-fits-all programma voor heel veel studenten tegelijkertijd, maar de leraar die jou ‘ziet’ en weet in welke fase van jouw leven jij bent op jouw pad.
Een guru kan jou in iedere fase van jouw leven bijstaan. Traditioneel gingen jongens* in hun tienerjaren in de leer bij een guru.
In mijn blog Seizoenen vertel ik hoe binnen de traditionele Indiase cultuur van ashramas wordt gesproken, de vier stadia in het spirituele leven.
De eerste vijfentwintig jaar heten Brahmacharya, waarin we in de leer zijn bij een spiritueel leraar.
*(helaas zijn ook spirituele samenlevingen als India en Tibet slachtoffer geworden van patriarchale dwaling)
In de autobiografie van een yogi beschrijft Paramahansa Yogananda op indringende wijze hoe hij en andere jongens inwonen bij Sri Yukteswar en gevormd worden. Je zou dat kunnen vergelijken met jonge sporttalenten, musici of dansers die bij hun coach of leraar wonen en dagelijks onderwezen worden. Discipline, toewijding en overgave zijn ook op het spirituele pad van groot belang.
De laatste decennia zijn we ongeduldig geworden, ook in ons spirituele leven, en we verwachten in korte tijd verlichting te kunnen bereiken.
Maar kundalini opwekken is één, de waarheid volledig integreren is een ander verhaal.
Ik heb geleerd dat er in de Veda’s nergens wordt gesproken van plotselinge of onmiddellijke ontwaking. Het is een (leer)proces waarin we ons geleidelijk de waarheid herinneren. Het bestuderen van bepaalde teksten en de begeleiding van een guru helpen te voorkomen dat we in een draaikolk van spiritual bypassing terechtkomen.
“Wat je zoekt zoekt jou” ~ Rumi
Er wordt gezegd dat je zonder guru niet verlicht kunt raken. Wie weet is dat waar. Ik heb goede leraren meegemaakt, maar nooit het indrukwekkende licht van een guru. Er was een periode waarin ik dacht een guru te moeten vinden, maar het liep anders. Door studie, (online) cursussen en workshops en zeker door stilte, contemplatie en meditatie begon de guru in mij te vertellen.
Ik noem haar La Que Sabe, zij die weet, de wijze vrouw in mij. Zij is wie ik zocht, namelijk de ware.
Enkele links:
Hanneke blogt
Ik schrijf stukjes over spiritualiteit. Ik dobber een paar dagen over een bepaald woord of onderwerp, lees wat de oude geschriften en bekende leraren erover zeggen, luister naar interviews en Dharma talks en probeer er vervolgens een korte blog van te maken die ik zelf begrijp en graag met je deel.
#karmayoga #spiritueelblogger #bewustwording #soulfood