Al jarenlang volg ik retreats en het feit dat ik dat blijf doen geeft blijkbaar aan dat het me goed doet.
To retreat betekent zoveel als je terugtrekken, je afzonderen of afstand nemen van. Met pensioen gaan is immers ook een retreat (retraite in het Frans) maar dan van het werkzame leven. In India kan dat betekenen dat, als de kinderen hun eigen weg gegaan zijn, de ouders zich terugtrekken in een ashram (leefgemeenschap) om zich te wijden aan het spirituele leven.
Er bestaan verschillende soorten retreats of retraites, maar waar ik het in deze blog over wil hebben zijn vooral de momenten waarop je je voor één of meerdere dagen afzondert van je dagelijkse beslommeringen door middel van yoga en meditatie.
En of dat nou een yogaretreat, yogaholiday of yogavakantie heet laat ik even in het midden, daar wijd ik een andere keer een blog aan.
Al meer dan 12 jaar gééf ik het hele jaar door yoga- en meditatielessen, dus om voor mijzelf te zorgen, vólg ik workshops en retraites bij anderen.
En eerlijk is eerlijk, ik ben daarin behoorlijk selectief en niet eenkennig. Inmiddels weet ik dat de combinatie van lichaamsbeweging en meditatie mij het meest voedt. Uren of zelfs dagen niet praten is voor mij appeltje-eitje, maar urenlang stilzitten blijkt funest te zijn voor mijn knieën.
De levensenergie (prana, chi) moet immers stromen.
Jaren geleden heb ik enorm genoten van een heerlijke yogavakantie op Ibiza.
Ook heb ik dagenlang in stilte gezeten en Metta (Liefdevolle Vriendelijkheid) beoefend. Ik heb de Osho-meditaties meerdere malen gedaan, en ben inmiddels ook ingewijd in Kriya Yoga. Twee weken in een ashram in Zweden waren compleet anders dan 2 weken in India, terwijl ze beide uit de Bihar-traditie komen. En afgelopen december heb ik mij overvloedig ondergedompeld in een Women Circle en mijn Shakti (begrip uit de Tantratraditie voor vrouwelijke energie) de vrije flow gegeven.
Maar wat maakt zo'n retreat nou zo bijzonder en waarom zijn ze zo enorm populair?
Ik geef je mijn top 7 van voordelen
1. Je afzonderen werkt verhelderend
We durven het nauwelijks meer, maar even stoppen, niet constant doordraven is heel erg gezond.
Ergens zijn we elkaar gaan vertellen dat druk zijn interessant is, het heeft status gekregen. En dan te bedenken dat nog niet zo heel lang geleden 'druk zijn' iets was voor de lagere klasse. Immers als je weinig hebt, dan moet je wel keihard werken.
Ooit was zondag de rustdag, en wie het ook bedacht mag hebben, hij of zij begreep veel van het menselijk functioneren.
Vergelijk het met de computer die je soms even uitzet zodat hij kan resetten.
Je afzonderen van je dagelijkse beslommeringen, van de mensen die regelmatig om je heen zijn en van de gedachten die al jarenlang dagelijks door je hoofd malen is niet alleen maar fijn, een luxe of ontspannend, het is van levensbelang.
2. De verbinding met de natuur
Retreats worden vaak op mooie plekken georganiseerd en veelal buiten het drukke leven en in de natuur.
Velen van ons zijn de verbinding met de natuur verloren en eigenlijk weten we helemaal niet meer hoe helend die kan zijn.
3. Gelijkgestemden
Door een aantal dagen met gelijkgestemden te zijn raak je in een stroomversnelling en kun je verdiepen.
4. Positieve energie
Door de verbinding met gelijkgestemden en de natuur op een plek buiten je dagelijkse ritme word je als het ware gedragen.
Door de intentie die we samen maken voor ons retreat stimuleren we elkaar om positief in het leven te staan.
5. Mentaal en fysiek helend
Holisme gaat uit van het feit dat alles met elkaar verbonden is.
Als je erg piekert heeft dat meestal effect op je fysiek en andersom, als je je lichaam uitput ga je daar vroeg of laat mentaal onder gebukt.
Het is dus onmogelijk om lichaam en geest te scheiden.
Tijdens een retreat geef je jezelf een boost aan voeding. Niet alleen in de vorm van eten, maar ook door lichaamsbeweging en door geestelijke input (meditatie en kennis).
6. Verdieping
Tja, we zouden het best willen, maar ja, tijd he. Door te retreaten neem je de tijd voor jezelf, sta je jezelf toe om tijd te nemen voor datgene waarvan je heel erg goed weet dat het goed voor je is, maar waartoe je je niet kunt zetten door alle verplichtingen en bezigheden. Doordat je tijdens het retreat gedragen wordt door de omgeving en anderen, kom je heel snel tot de essentie en kun je verdiepen.
7. Ontspanning
Tijdens een retreat ontspan je zeer waarschijnlijk niet met een zak chips op de bank voor de t.v ...
Ont-spannen is loslaten en ik dat leg ik uit als toelaten.
Er zijn heel veel oefeningen te doen tegen spanning in je lichaam, maar een belangrijke oorzaak van pijn en spanning is het denken.
Zingen, dansen, wandelen, pranayama (ademhalingstechnieken) en yoga-houdingen beoefenen zijn de beste manieren om je lichaam te bewegen en om uit het hevige denken te komen.
Meditatie (waaronder yoga nidra) is de enige manier om echt diep in jezelf te komen.